Для основи запіканки вам знадобиться:
- 400 г сиру
- близько 1/2 склянки (100 мл) молока
- 110-130 г цукру
- 2 великих або 3 маленьких яйця
- 3 ст. ложки (50 г) манної крупи
- 40 г (2 ст. ложки з середньою гіркою) крохмалю
- цедра 1/2 лимона
- 1 ч. ложка лимонного соку
- ванілін на кінчику чайної ложки або ванільний цукор
- щіпка соли
Для верху:
- 1 склянка вишень без кісточок
- 5-6 невеликих яблук
- 3-4 ст. ложки сметани
- цукор та кориця на смак
Примітка: Для запіканки можна використовувати будь-які ягоди або фрукти, а сир повинен бути однорідним, без крупинок і не дуже сухим. Інгредієнти розраховані для форми діаметром 18-22 см.
Спосіб приготування:
- Манну крупу залийте теплою водою (близько 40°С), щоб вода покрила крупу, і залиште набухати на 40-60 хвилин.
- Жовтки відокремте від білків.
- Жовтки розітріть з половиною цукру до білої піни. Другу половину цукру розітріть з манкою, а потім змішайте з розтертими жовтками.
- Сир розведіть 3/4 молока. Якщо сир абсолютно однорідний, просто гарненько змішайте його з молоком. В іншому випадку протріть розведений сир через сито 1-2 рази. Отримана сирна маса повинна бути консистенції дуже густої сметани. Якщо потрібно, додайте більше молока.
- Додайте підготовлений сир в жовтковий-манну масу, здобріть ваніліном, добре вимісіть.
- Натріть цедру лимона в посуд з тістом, додайте лимонній сік, перемішайте.
- Яєчні білки збийте з щіпкою солі в круту піну (невелика кількість солі робить стінки білкових пухирців більш еластичними та міцними), додайте в тісто, перемішуючи обережними рухами зверху вниз.
- Додайте в масу крохмаль, ретельно, але обережно вимішайте.
- Масу для запіканки вилийте в змащену маслом і посипану манною крупою роз’ємну форму.
- Яблука очистіть, наріжте невеликими шматочками, викладіть на тісто, густо посипте корицею.
- Полийте поверхню запіканки сметаною, перемішаною з цукром. Вона збереже соковитість яблук і скріпить їх.
- Поверх сметани не дуже густо розкладіть вишні.
- Запікайте в розігрітій до 180°С духовці 40-50 хвилин. Якщо верх почне пригорати, прикрийте форму папером. Під форму поставте ємність з водою, щоб низ менше пригорав.
- Дайте запіканці повністю охолонути, а вже потім вийміть з форми та наріжте на порції. Запіканка, що охолола, трохи осідає, але уникнути цього практично неможливо.
Автор: | 15.02.2013
Переглядів: 713
Коментарі -0