Найбільшою біологічною активністю володіє альфа-токоферол, що міститься у свіжих овочах. У заморожених або консервованих овочах, як показали дослідження, його вже набагато менше. Наприклад, в
Англійські вчені, що досліджували вміст вітаміну Е у листі різних рослин і овочів, встановили, що ці листки не є великими джерелами вітаміну Е. Не дуже багаті ним і звичні нам овочі: огірки, морква, цибуля, картопля або редиска. Тільки в шпинаті або капусті міститься значна кількість токоферолу, але ми не так часто їх їмо.
Ні білий хліб, ні макарони, ні тим більше випічка або тістечка й подібні їм продукти харчування не містять вітаміну Е. У цільному неочищеному зерні токоферолу багато, але вже в очищеному борошні його майже немає. Очевидно, він залишається у висівках.
З рослинними оліями теж все не так просто. Вони хоча й містять вітамін Е, але одночасно збільшують потребу в ньому організму. Рослинні олії містять ненасичені жирні кислоти, багато з яких необхідні людині для нормального росту й гарного стану здоров'я. Але в процесі їх окислення звільняються так звані вільні радикали, які з великою енергією пробиваються через оболонку клітки, наносячи організму величезний збиток. От тут і необхідний вітамін Е. Він забезпечує біохімічний захист від надмірного окислення й перешкоджає утворенню вільних радикалів.
На жаль, меню сучасної людини навіть при раціональному харчуванні не забезпечує достатньої кількості цього вітаміну. От чому дієтологи й лікарі все частіше рекомендують доповнити наше харчування продуктами, багатими вітаміном Е (пророслою пшеницею або висівками). Найчастіше й цього буває недостатньо. Тоді доводиться вживати його в капсулах.
Джерела вітаміну Е. У яких продуктах міститься вітамін Е
Продукти | Вміст вітаміну Е, мг% на 100 г |
Проросла пшениця | 27 |
Кукурудза | 10 |
Ячмінь | 3,2 - 5,2 |
Овес, вівсяні пластівці | 2,1 - 3,25 |
Жито | 2,2 - 3,5 |
Мука пшенична 70% | 1,7 |
Мука пшенична 80% | 2,8 |
Хліб житній | 2,1 |
Хліб білий | 1,4 |
Яйця варені | 3,0 |
Сири | 0,3 - 0,6 |
Молоко свіже 2,5% жирності | 0,2 |
Масло вершкове | 2,1 - 0,6 |
Масло рослинне з пророслої пшениці | 320 |
Масло кукурудзяне | 250 |
Масло соєве | 92 - 120 |
Масло лляне | 23 |
Горох (зрілий) | 8 |
Горошок зелений | 5,5 - 6,4 |
Салат | 8 |
Фасоля біла | 4 |
Петрушка | 5,5 |
Морква | 1,5 |
Картопля | 0,1 |
Властивості вітаміну Е
Токоферол не розчиняється у воді; як і вітаміни А и D, він розчинний у жирах, стійкий до впливу кислот, лугів і високій температурі. Звичайне кип'ятіння на нього майже не впливає. А от світло, кисень, ультрафіолетові промені або хімічні окислювачі діють згубно. Так, масло із пророслої пшениці підігріте до 170° С у присутності кисню, не втрачає вітаміну Е навіть через 3 години. Але цей же вітамін легко розкладається, якщо жир, в якому він розчинений, виставити на світло. Тому капсули з токоферолом бувають червоного кольору і запаковані в пляшечки з коричневого скла. Зберігати їх варто в холодильнику у темному місці на нижній полиці.
Здорові люди практично не втрачають вітамін Е с сечею й калом: через кишечник він не виводиться. Але він зникає із тканин у тому випадку, якщо людина занадто довго перебуває на сонці. Не слід зловживати засмагою навіть через красу шкіри - це може обернутися лихом для здоров'я.
Є ще одна особливість у вітаміну Е: існує взаємозв’язок вітамінів E, С и мікроелемента селен, яке, очевидно, і обумовлює малі дози вітаміну Е в продуктах харчування.
Вітамін Е нетоксичний, однак надлишковий його зміст підвищує кров'яний тиск. Для гипотоніків це може бути способом лікування, а для гіпертоніків краще утриматися від приймання більших доз і обмежитися природними продуктами, у яких цей вітамін закладений у необхідних кількостях і потрібних комбінаціях.
Кому особливо необхідний вітамін E?
Вітамін Е (токоферол) називають "вітаміном плодовитості". Це значить, що він забезпечує роботу полових органів як у жінок, так і в чоловіків. При будь-яких порушеннях у роботі ендокринної системи (а виходить, і в роботі нервової системи, мозку, судин тощо) необхідно звернути увагу на рівень вітаміну E в організмі.
Крім полових залоз, вітамін Е забезпечує функціонування серцевого м'яза. Він також ефективний при лікуванні діабету й астми, перешкоджає утворенню тромбів у кровоносних судинах, очищаючи вени, артерії, капіляри від кров'яних згустків. От чому зазвичай хворим тромбозом і тромбофлебітами лікарі рекомендують вживати вітаміни D и А.
Канадські лікарі стверджують, що якщо на шляху кровотоку з'являється перешкода (тромб), то вітамін Е може допомогти утворити поруч нову кровоносну судину.
Основні харчові джерела вітаміну Е
Основними харчовими джерелами вітаміну E є наступні продукти: цільні зерна злаків, рослинні олії, яйця, салат - латук, каштани, печінка, листки кропиви, м'яти, бадилля моркви, селери, спаржа, капуста броколі, висівки. Вітамін Е слід вживати в комбінації з вітамінами А и С (вершковим маслом, вершками, яєчним жовтком, кислим молоком, а також з овочами - картоплею, капустою, салатом, морквою, зеленими частинами рослин). Раніше зазвичай рекомендували для дорослого всього 10-20 мг, а для дітей 0,5 мг на
Як приймати вітамін Е
Найкраще вітамін E засвоюється, якщо його пити не на порожній шлунок за годину або півгодини до їжі. У шлунку при цьому повинне бути хоч небагато жиру, в якому токоферол (вітамін Е) розчиняється, інакше він не засвоїться. Дуже добре спочатку з'їсти фрукти з горіхами, насіння соняшника або гарбузове насіння, які багаті рослинними жирами, а через 30 хв. прийняти таблетку вітаміну Е. Оптимальна доза, необхідна клітинам для того, щоб вони не зазнали деформації й деструкції становить 400-600 ME у день. Але в особливих випадках навіть ця кількість може виявитися недостатньою.
Джерело:http://www.inmoment.ru
Коментарі -0