Рецепти
Реклама

Найбільшою біологічною активністю володіє альфа-токоферол, що міститься у свіжих овочах. У заморожених або консервованих овочах, як показали дослідження, його вже набагато менше. Наприклад, в 100 г свіжого зеленого горошку міститься 0,55% вітаміну Е, у замороженому - 0,2%, тобто майже вполовину менше, а в консервованому - тільки 0,02%.

Англійські вчені, що досліджували вміст вітаміну Е у листі різних рослин і овочів, встановили, що ці листки не є великими джерелами вітаміну Е. Не дуже багаті ним і звичні нам овочі: огірки, морква, цибуля, картопля або редиска. Тільки в шпинаті або капусті міститься значна кількість токоферолу, але ми не так часто їх їмо.

Ні білий хліб, ні макарони, ні тим більше випічка або тістечка й подібні їм продукти харчування не містять вітаміну Е. У цільному неочищеному зерні токоферолу багато, але вже в очищеному борошні його майже немає. Очевидно, він залишається у висівках.

З рослинними оліями теж все не так просто. Вони хоча й містять вітамін Е, але одночасно збільшують потребу в ньому організму. Рослинні олії містять ненасичені жирні кислоти, багато з яких необхідні людині для нормального росту й гарного стану здоров'я. Але в процесі їх окислення звільняються так звані вільні радикали, які з великою енергією пробиваються через оболонку клітки, наносячи організму величезний збиток. От тут і необхідний вітамін Е. Він забезпечує біохімічний захист від надмірного окислення й перешкоджає утворенню вільних радикалів.

На жаль, меню сучасної людини навіть при раціональному харчуванні не забезпечує достатньої кількості цього вітаміну. От чому дієтологи й лікарі все частіше рекомендують доповнити наше харчування продуктами, багатими вітаміном Е (пророслою пшеницею або висівками). Найчастіше й цього буває недостатньо. Тоді доводиться вживати його в капсулах.

Джерела вітаміну Е. У яких продуктах міститься вітамін Е

Продукти Вміст вітаміну Е,
мг% на 100 г
Проросла пшениця 27
Кукурудза 10
Ячмінь 3,2 - 5,2
Овес, вівсяні пластівці 2,1 - 3,25
Жито 2,2 - 3,5
Мука пшенична 70% 1,7
Мука пшенична 80% 2,8
Хліб житній 2,1
Хліб білий 1,4
Яйця варені 3,0
Сири 0,3 - 0,6
Молоко свіже 2,5% жирності 0,2
Масло вершкове 2,1 - 0,6
Масло рослинне з пророслої пшениці 320
Масло кукурудзяне 250
Масло соєве 92 - 120
Масло лляне 23
Горох (зрілий) 8
Горошок зелений 5,5 - 6,4
Салат 8
Фасоля біла 4
Петрушка 5,5
Морква 1,5
Картопля 0,1

 

Властивості вітаміну Е

 

 

Токоферол не розчиняється у воді; як і вітаміни А и D, він розчинний у жирах, стійкий до впливу кислот, лугів і високій температурі. Звичайне кип'ятіння на нього майже не впливає. А от світло, кисень, ультрафіолетові промені або хімічні окислювачі діють згубно. Так, масло із пророслої пшениці підігріте до 170° С у присутності кисню, не втрачає вітаміну Е навіть через 3 години. Але цей же вітамін легко розкладається, якщо жир, в якому він розчинений, виставити на світло. Тому капсули з токоферолом бувають червоного кольору і запаковані в пляшечки з коричневого скла. Зберігати їх варто в холодильнику у темному місці на нижній полиці.

 

Здорові люди практично не втрачають вітамін Е с сечею й калом: через кишечник він не виводиться. Але він зникає із тканин у тому випадку, якщо людина занадто довго перебуває на сонці. Не слід зловживати засмагою навіть через красу шкіри - це може обернутися лихом для здоров'я.

Є ще одна особливість у вітаміну Е: існує взаємозв’язок вітамінів E, С и мікроелемента селен, яке, очевидно, і обумовлює малі дози вітаміну Е в продуктах харчування.

Вітамін Е нетоксичний, однак надлишковий його зміст підвищує кров'яний тиск. Для гипотоніків це може бути способом лікування, а для гіпертоніків краще утриматися від приймання більших доз і обмежитися природними продуктами, у яких цей вітамін закладений у необхідних кількостях і потрібних комбінаціях.

Кому особливо необхідний вітамін E?

Вітамін Е (токоферол) називають "вітаміном плодовитості". Це значить, що він забезпечує роботу полових органів як у жінок, так і в чоловіків. При будь-яких порушеннях у роботі ендокринної системи (а виходить, і в роботі нервової системи, мозку, судин тощо) необхідно звернути увагу на рівень вітаміну E в організмі.

Крім полових залоз, вітамін Е забезпечує функціонування серцевого м'яза. Він також ефективний при лікуванні діабету й астми, перешкоджає утворенню тромбів у кровоносних судинах, очищаючи вени, артерії, капіляри від кров'яних згустків. От чому зазвичай хворим тромбозом і тромбофлебітами лікарі рекомендують вживати вітаміни D и А.

 

Канадські лікарі стверджують, що якщо на шляху кровотоку з'являється перешкода (тромб), то вітамін Е може допомогти утворити поруч нову кровоносну судину.

 

Основні харчові джерела вітаміну Е

Основними харчовими джерелами вітаміну E є наступні продукти: цільні зерна злаків, рослинні олії, яйця, салат - латук, каштани, печінка, листки кропиви, м'яти, бадилля моркви, селери, спаржа, капуста броколі, висівки. Вітамін Е слід вживати в комбінації з вітамінами А и С (вершковим маслом, вершками, яєчним жовтком, кислим молоком, а також з овочами - картоплею, капустою, салатом, морквою, зеленими частинами рослин). Раніше зазвичай рекомендували для дорослого всього 10-20 мг, а для дітей 0,5 мг на 1 кг маси тіла. В. Блазні довів, що збільшення добової норми вітаміну Е до 600 мг набагато краще для здоров'я, а при лікуванні цю дозу навіть варто збільшувати.

Як приймати вітамін Е

Найкраще вітамін E засвоюється, якщо його пити не на порожній шлунок за годину або півгодини до їжі. У шлунку при цьому повинне бути хоч небагато жиру, в якому токоферол (вітамін Е) розчиняється, інакше він не засвоїться. Дуже добре спочатку з'їсти фрукти з горіхами, насіння соняшника або гарбузове насіння, які багаті рослинними жирами, а через 30 хв. прийняти таблетку вітаміну Е. Оптимальна доза, необхідна клітинам для того, щоб вони не зазнали деформації й деструкції становить 400-600 ME у день. Але в особливих випадках навіть ця кількість може виявитися недостатньою.

Джерело:http://www.inmoment.ru

Автор: | 12.12.2012
Переглядів: 195

Коментарі -
0

Имя *:
Email:
Код *: