Рецепти
Реклама

Вітамін А (ретинол, аксерофтол).

Вітамін А впливає на ріст людини, поліпшує стан шкіри, сприяє опору організму інфекції.

Недолік вітаміну A приводить до погіршення зору в сутінках ("курячій сліпоті"). Прояву гіповітамінозу А: шкіра стає сухою і шорсткуватою , лущиться, нігті сухі, тьмяні. Часто спостерігаються конюнктивити, характерна сухість роговиці - ксерофтальмія. Відзначається також схуднення (аж до виснаження).

Симптоми надлишку вітаміну А: сонливість, млявість, головний біль, гіперемія особи, нудота, блювота, дратівливість, розлад ходи, хворобливість у кістках нижніх кінцівок. Може спостерігатися загострення жовчнокам'яної хвороби та хронічного панкреатиту.

Вітамін А виявлений тільки в продуктах тваринного походження (риб'ячий жир, молочний жир, вершкове масло, вершки, сир, яєчний жовток, жир печінки та жир інших органів - серця, мозку). Багато міститься каротину в горобині, абрикосах, шипшині, чорній смородині, обліписі, жовтих гарбузах, кавунах, у червоному перці, шпинаті, капусті, стеблах селери, петрушці, кропі, кресс - салаті, моркві, щавлі, зеленій цибулі, зеленому перці, кропиві, кульбабі, конюшині.

 

Вітамін В1 (тіамін, аневрин).

Вітамін В1 позитивно впливає на функції м'язів і нервової системи, входить до складу ферментів, що регулюють багато важливих функцій організму, у першу чергу вуглеводний обмін, а також обмін амінокислот. Він необхідний для нормальної діяльності центральної та периферичної нервових систем.

Препарати вітаміну В1 призначають при невритах, радикулітах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту і печінки, а також у дерматології при дерматозах неврогенного походження, сверблячці.

Ознаки недоліку (гіповітамінозу В1): головний біль, втрата апетиту, порушення функцій нервової системи, втома, дратівливість, безсоння, порушення серцево-судинної системи (артеріальна гіпотонія).

B1 міститься переважно в продуктах рослинного походження: у злаках, крупах (овес, гречка, пшоно), у борошні грубого помелу (при тонкому помелі найбільш багаті вітаміном В1 частини зерна відділяються з висівками, тому у вищих сортах борошна і хліба вміст вітаміну В1 різко знижується). Особливо багато вітаміну в паростках зерна, у висівках, в бобових. Міститься також у фундуку, волоських горіхах, мигдалі, абрикосах, шипшині, червоному буряку, моркві, редьці, цибулі, кресс - салаті, капусті, шпинаті, картоплі. Є в молоці, м'ясі, яйцях, дріжджах.

Підвищене споживання B1 потрібно при отруєнні нікотином, важкими металами, при стресових ситуаціях.

Склад раціону також впливає на потребу у вітаміні В1. Їжа, багата вуглеводами (особливо цукор), і споживання алкоголю підвищують потребу у вітаміні В1. З іншого боку, потреба в ньому трохи знижується при збільшенні в раціоні жирів і білків.

 

Вітамін В2 (рибофлавін).

Вітамін В2 впливає на ріст і відновлення клітин, входить до складу ферментів, що відіграють істотну роль у реакціях окислення у всіх тканинах людини, а також регулюючих обмін вуглеводів, білків, жирів. Важливий для підтримки нормальних функцій очей.

Рибофлавін входить до складу зорової роговиці, захищаючи сітківку ока від шкідливої дії ультрафіолетових променів. У лікувальних цілях рибофлавін застосовують при гипо- і арибофлавинозі, при захворюванні очей, при довгостроковому незагоєні ран і виразках, при променевій хворобі, порушенні функції кишечнику тощо.

Недолік вітаміну В2 проявляється в запаленні слизових оболонок, спостерігається відсутність або затримка росту, почуття печіння та зміни шкіри, різь і слізливість очей, порушення сутінкового зору, підвищення секреції залоз, хвороба куточків рота і нижньої губи. При розвитку захворювання з'являються тріщини і скоринки в куточках рота (кутовий стоматит), язик стає сухим, яскраво-червоним, може розвитися дерматит, з'являється світлобоязнь, конюнктивит.

Міститься в продуктах тваринництва: печінці, молоці, яйцях, дріжджах. Багато в зернобобових, шпинаті, шипшині, абрикосах, листових овочах, стеблах овочів, капусті, помідорах.

 

Вітамін В3 (пантотенон).

Вітамін В3. Пантотенова кислота впливає на загальний обмін речовин і перетравлення, входить до складу ферментів, що мають важливе значення в обміні ліпідів і амінокислот.

Недостатність вітаміну В3 проявляється в млявості, поколюваннях, онімінні пальців ніг.

Особливо багаті вітаміном печінка, нирки, м'ясо, риба, яйця. Багато міститься пантотенової кислоти у бобових (квасолі, горосі, бобах), у грибах (печерицях, білих), у свіжих овочах (червоному буряку, спаржі, кольоровій капусті). Є присутнім у кисломолочних і молочних продуктах.

 

Вітамін В6 (пиридоксин).

Вітамін В6 важливий для життєдіяльності організму, бере участь в обміні амінокислот і жирних кислот. Необхідний для хворих, які тривалий час приймали антибіотики.

Недолік вітаміну негативно впливає на функції мозку, крові, приводить до порушення роботи судин, веде до виникнення дерматитів, до діатезів і інших захворюваннь шкіри, порушуються функції нервової системи.

Особливо багато вітаміну B6 міститься в зернових паростках, у волоських горіхах і фундуку, у шпинаті, картоплі, кольоровій капусті, моркві, салаті, кочанній капусті, помідорах, полуниці, черешні, апельсинах і лимонах. Міститься також у м'ясних продуктах, рибі, яйцях, крупах і бобових.

 

Вітамін В12 (цианкобаламин).

Вітамін В12 впливає на кровотворення, активує процеси згортання крові, бере участь у синтезі різних амінокислот, нуклеїнових кислот, активує процеси обміну вуглеводів і жирів. Впливає на функції печінки, нервової та травної систем.

При недостатньому споживанні вітаміну В12 виникає анемія, порушуються функції нервової системи, з'являється слабість, запаморочення, задишка, знижується апетит.

Всмоктування вітаміну В12 у шлунку відбувається тільки після з'єднання його з особливою білковою речовиною. При деяких захворюваннях утворення цієї речовини порушується, і наступає гіповітаміноз В12 навіть при наявності достатньої кількості цього вітаміну в їжі.

Основним джерелом вітаміну служать харчові продукти тваринного походження: яловича печінка, риба, продукти моря, м'ясо, молоко, сири.

 

Вітамін 3 (аскорбінова кислота).

Вітамін 3 підвищує захисні сили організму, обмежує можливість захворювань дихальних шляхів, поліпшує еластичність судин (нормалізує проникність капілярів). Вітамін має сприятливу дію на функції центральної нервової системи, стимулює діяльність ендокринних залоз, сприяє кращому засвоєнню заліза і нормальному кровотворенню, перешкоджає утворенню канцерогенів.

Великі дози корисні для хворих цукровим діабетом, запеклих курців, для людей похилого віку зі зниженою здатністю травного тракту всмоктувати вітаміни.

Недолік проявляється у швидкій стомлюваності, кровоточивості ясен, у загальному зниженні стійкості організму до інфекцій.

При передозуванні можливі порушення функцій печінки і підшлункової залози.

Міститься у свіжих рослинах: шипшині, кизилі, чорній смородині, горобині, обліписі, цитрусових плодах, червоному перці, хроні, петрушці, зеленій цибулі, кропі, кресс - салаті, червонокачанній капусті, картоплі, брукві, капусті, в овочевім бадиллі. У лікарських рослинах: кропиві, любистці, у лісових плодах.

 

Вітамін D.

Вітамін D має здатність регулювати фосфорно-кальцієвий обмін. Вітамін забезпечує всмоктування кальцію та фосфору в тонкій кишці, реабсорбцію фосфору в ниркових каналах і транспорт кальцію із крові в кісткову тканину. Вітамін D допомагає в боротьбі проти рахіту, сприяє підвищенню опірності організму, бере участь в активізації кальцію в тонкому кишечнику і мінералізації кісток.

Недостатність вітаміну D приводить до порушення фосфорно-кальцієвого обміну, наслідком чого є рахіт - розлад сольового обміну, що приводить до недостатнього відкладання кальцію в кістках.

При передозуванні вітаміну D спостерігається сильне токсичне отруєння: втрата апетиту, нудота, блювота, загальна слабкість, дратівливість, порушення сну, підвищення температури.

Найбільше вітаміну міститься в деяких рибних продуктах: рибному жирі, печінці тріски, оселедці атлантичному, нототенії.

Утворенню вітаміну D сприяють ультрафіолетові промені. Потреба у вітаміні D дорослих людей задовольняється за рахунок утворенню його в шкірі людини під впливом ультрафіолетових променів і частково за рахунок надходження його з їжею.

 

Вітамін Е (токоферол).

Вітамін Е. Токоферол - вітамін розмноження, благотворно впливає на роботу полових і деяких інших залоз, відновлює дітородні функції. Є природним проти окислюючим засобом, перешкоджає окисленню вітаміну А и благотворно впливає на нагромадження його в печінці.

Вітамін Е сприяє засвоєнню білків і жирів, бере участь у процесах тканинного дихання, впливає на роботу мозку, крові, нервів, м'язів, поліпшує загоєння ран, затримує старіння. Гіповітаміноз Е може розвинутись після значних фізичних перевантажень. У м'язах різко знижується кількість міозину, глікогену, калію, магнію, фосфору і креатину. У таких випадках провідними симптомами є гіпотонія й слабкість м'язів.

Токофероли містяться в основному в рослинних продуктах. Найбільш багаті ними нерафіновані рослинні олії: соєва, бавовняна, соняшникова, арахісова, кукурудзяна, обліпихова. Найбільше вітаміноактивного токоферолу в соняшниковій олії. Вітамін Е міститься практично у всіх продуктах, але особливо його багато в зернових і бобових паростках (проростки пшениці і жита, гороху), в овочах - спаржевій капусті, помідорах, салаті, горосі, шпинаті, стеблах петрушки, насінні шипшини. Деяка кількість міститься в м'ясі, жирі, яйцях, молоці, яловичій печінці.

 

Вітамін РР (ниацин, нікотинова кислота).

Ниацин входить до складу ферментів, що беруть участь у клітинному диханні і обміні білків, що регулюють вищу нервову діяльність і функції органів травлення. Використовується для профілактики і лікування пелагри, захворювань шлунково-кишкового тракту, заживлення ран, що гояться, і виразок, атеросклерозу.

При передозуванні або при підвищеній чутливості можуть виникати почервоніння верхньої половини тулуба, запаморочення, почуття припливу крові до голови, кропивниця. При швидкому внутрішньому введенні можливе сильне зниження артеріального тиску.

Основними джерелами вітаміну РР служать м'ясо, печінка, нирки, яйця, молоко. Міститься вітамін PP також у хлібних виробах з борошна грубого помелу, у крупах (особливо гречаній), бобових, присутній у грибах.

Автор: | 12.12.2012
Переглядів: 210

Коментарі -
0

Имя *:
Email:
Код *: