Рецепти
Реклама

Вітамін С міститься у свіжих рослинах: шипшині, кизилі, чорній смородині, горобині, обліписі, цитрусових плодах, червоному перці, хроні, петрушці, зеленій цибулі, кропі, кресс- салаті, червоно качановій капусті, картоплі, звичайній капусті. У лікарських рослинах: кропиві, любисток, у лісових плодах. Оптимальна потреба у вітаміні С для дорослої людини 55 - 108 мг, вагітних, що годують грудьми жінок - 70-80 мг, дітей першого року життя - 30-40 мг. Вітамін С дуже нестійкий. Він розкладається при високій температурі, при зіткненні з металами, при довгому вимочуванні овочів переходить у воду, швидко окисляється. При зберіганні овочів, фруктів і ягід вміст вітаміну C швидко зменшується. Вже через 2 - 3 місяця зберігання в більшості рослинних продуктів вітамін С наполовину руйнується. У свіжій і квашеній капусті в зимовий період зберігається більше вітаміну С, ніж в інших овочах і фруктах - до 35%. Ще більше руйнується при кулінарній обробці, особливо при жаренні й варінні - до 90%. Наприклад, при варінні очищеної картоплі, зануреної в холодну воду, втрачається 30% - 50% вітаміну, а в гарячій воді до 25% - 30%, при варінні в супі - 50%. Для більшого збереження вітаміну С городину для варіння слід занурювати в киплячу воду. Вітамін С легко переходить у воду, тому варіння картоплі в шкірці скорочує втрати вітаміну С удвічі в порівнянні з варінням очищеної картоплі. Людина, на відміну від переважної більшості тварин, не здатна синтезувати вітамін С і вся необхідна кількість його одержується з їжею, головним чином з овочами, фруктами і ягодами. В організмі вітамін не накопичується. Вітамін С із природних джерел діє на багато ефективніше, ніж синтетичний. Вміст вітаміну С в деяких овочах, плодах і ягодах (на100 г їстівної частини продукту):

Вміст вітаміну С у продуктах харчування

Продукт

Вміст вітаміну, мг

Продукт

Вміст вітаміну, мг

Буряк

10

Капуста білокачанна

45

Морква

5

Шипшина (суха)

1200

Груша

5

Чорна смородина

200

Айва

23

Апельсини

60

Персики

10

Лимони

40

Гранат

4

Брусниця

15

Черешня темна

15

Клюква

15

Малина

25

Чорноплодна горобина

15

Суниця

60

Агрус

30

Вишня

15

Щавель

43

Слива

10

Шпинат

55

Виноград (чорний)

6

Кріп

100

Яблука зимові

16

Петрушка (зелень)

150

Картопля

20

Селера (зелень)

Автор: | 12.12.2012
Переглядів: 534

Коментарі -
0

Имя *:
Email:
Код *: