Вітамін С міститься у свіжих рослинах: шипшині, кизилі, чорній смородині, горобині, обліписі, цитрусових плодах, червоному перці, хроні, петрушці, зеленій цибулі, кропі, кресс- салаті, червоно качановій капусті, картоплі, звичайній капусті. У лікарських рослинах: кропиві, любисток, у лісових плодах. Оптимальна потреба у вітаміні С для дорослої людини 55 - 108 мг, вагітних, що годують грудьми жінок - 70-80 мг, дітей першого року життя - 30-40 мг. Вітамін С дуже нестійкий. Він розкладається при високій температурі, при зіткненні з металами, при довгому вимочуванні овочів переходить у воду, швидко окисляється. При зберіганні овочів, фруктів і ягід вміст вітаміну C швидко зменшується. Вже через 2 - 3 місяця зберігання в більшості рослинних продуктів вітамін С наполовину руйнується. У свіжій і квашеній капусті в зимовий період зберігається більше вітаміну С, ніж в інших овочах і фруктах - до 35%. Ще більше руйнується при кулінарній обробці, особливо при жаренні й варінні - до 90%. Наприклад, при варінні очищеної картоплі, зануреної в холодну воду, втрачається 30% - 50% вітаміну, а в гарячій воді до 25% - 30%, при варінні в супі - 50%. Для більшого збереження вітаміну С городину для варіння слід занурювати в киплячу воду. Вітамін С легко переходить у воду, тому варіння картоплі в шкірці скорочує втрати вітаміну С удвічі в порівнянні з варінням очищеної картоплі. Людина, на відміну від переважної більшості тварин, не здатна синтезувати вітамін С і вся необхідна кількість його одержується з їжею, головним чином з овочами, фруктами і ягодами. В організмі вітамін не накопичується. Вітамін С із природних джерел діє на багато ефективніше, ніж синтетичний. Вміст вітаміну С в деяких овочах, плодах і ягодах (на
Вміст вітаміну С у продуктах харчування
Продукт |
Вміст вітаміну, мг |
Продукт |
Вміст вітаміну, мг |
Буряк |
10 |
Капуста білокачанна |
45 |
Морква |
5 |
Шипшина (суха) |
1200 |
Груша |
5 |
Чорна смородина |
200 |
Айва |
23 |
Апельсини |
60 |
Персики |
10 |
Лимони |
40 |
Гранат |
4 |
Брусниця |
15 |
Черешня темна |
15 |
Клюква |
15 |
Малина |
25 |
Чорноплодна горобина |
15 |
Суниця |
60 |
Агрус |
30 |
Вишня |
15 |
Щавель |
43 |
Слива |
10 |
Шпинат |
55 |
Виноград (чорний) |
6 |
Кріп |
100 |
Яблука зимові |
16 |
Петрушка (зелень) |
150 |
Картопля |
20 |
Селера (зелень) |
Коментарі -0