Блог
Реклама

Похудеть, рассчитывая количество ккал, указанных на этикетке, у вас вряд ли получится

Багато хто напевно уважно вивчали написи на упаковці купуються продуктів харчування в пошуках зазначеного там кількості кілокалорій. Або відмовлялися від тієї чи іншої страви в ресторані, тому що вказана в меню харчова цінність страви здавалася занадто великий. А ще багато хто напевно чули слух, що ті, хто підраховує кількість споживаних калорій перед тим, як вирішити, їсти чи не їсти ту або іншу їжу, мають нижчий індекс маси тіла.

Що ж, все це омани. Кількість ккал на упаковці - це дуже приблизна, можна навіть сказати, інтуїтивна оцінка. Справа в тому, що не всі калорії однаково корисні, і їх дія сильно відрізняється в залежності від виду продуктів. Наприклад, тістечко з кремом і бутерброд з куркою володіють приблизною однаковою калорійністю, але харчова цінність тістечка явно куди менше. Крім того, курка навряд чи додасть щось до вашого вазі, а от тістечко - може, особливо якщо зловживати.

Пояснення криється в самій природі йде в їжу продукту. Структура і склад їжі впливають на кількість енергії, що витрачається для його повного засвоєння. Простіше всього засвоюються і відповідно, є більш калорійними, м'які або піддані значній обробці продукти. Судіть самі - м'які продукти не потрібно довго жувати, і організм економить на цьому енергію. Готування ж сприяє розкладанню білків і вбиває бактерії, полегшуючи тим самим роботу імунної системи. Організм витрачає менше енергії, і ви отримуєте більше калорій просто тому, що не доводиться докладати додаткових зусиль.

А продукти з високим вмістом волокон або тверді (як яблука, наприклад) вимагають ретельного розжовування і виявляються складніше для засвоєння, в результаті чого вам від них дістається менше калорій - частина їх витрачається в процесі травлення. Те ж ставиться до їжі з високим вмістом білка - на його розщеплення витрачається маса енергії.

Виробники продуктів харчування в супермаркетах не беруть до уваги подібні нюанси, так що не варто сліпо їм довіряти. Якщо ви вирішили слідувати дієті з підрахунком калорій, то думайте насамперед про якість калорій, а не про їх кількість.

Автор: | 22.03.2013
Просмотров: 356
Реклама

Комментарии -
0

Имя *:
Email:
Код *:
счетчик счетчик
счетчик счетчик